Sections

9.1.07

Vineyard Trivia

1. Which of these Vineyard women was a poet who seemed to prefer the company of chickens to people?

    a. Rebecca West
    b. Lucy Vincent
    c. Lydia Norton
    d. Nancy Luce

2. Who was Thomas Mayhew Jr.?
    a. a Chilmark sheep farmer
    b. a famous sea captain
    c. a missionary
    d. the founder of Mad Martha’s

3. Which two boats ran aground in Vineyard Sound?

    a. USS Constitution and Islander
    b. Islander and Queen Elizabeth II
    c. USS Constitution and Island Queen
    d. Island Queen and Islander

4. Caleb Chesschamuck was the first Vineyard Wampanoag to graduate from Harvard. In what year did he accomplish this achievement?

    a. 1665
    b. 1783
    c. 1896
    d. 1979

5. What is an esker?

    a. the white stripe on a skunk
    b. gravel from a stream that flowed beneath a glacier
    c. the animal responsible for infesting the old West Tisbury Town Hall
    d. a porch that is added on to an original Gingerbread cottage in the Camp Ground

6. In what year was the Martha’s Vineyard Agricultural Society established?

    a. 1779
    b. 1821
    c. 1859
    d. 1876

7. What town was devastated by the Great Fire of 1883?

    a. Chilmark
    b. Cottage City
    c. Edgartown
    d. Vineyard Haven

8. Who was simply known by the first name Bruce?

    a. the first Black Dog
    b. the shark in Jaws
    c. James Taylor’s younger brother
    d. a long-serving West Tisbury town moderator

9. What does the schooner Shenandoah, based out of Vineyard Haven, lack?

    a. a Black Dog flag
    b. a stove
    c. an anchor
    d. an engine
    
10. Why did Alexander Graham Bell come to Martha’s Vineyard in 1895?

        a. to study the deaf community in Chilmark
        b. to set up telephone service in Tisbury, the first town to have it
        c. to debate the merits of the telephone with Samuel Morse
        d. to vacation on the shores of Lake Tashmoo

11. The only known African American whaling captain from Martha’s Vineyard was:

        a. John Burgess
        b. T.M. Araujo
        c. William Martin
        d. Randall Burton

12. Where does the name Dukes County come from?

        a. Massachusetts Governor William Bradford
        b. the Wampanoag word Duquawequamaug
        c. Bartholomew Gosnold, “discoverer” of the Vineyard
        d. the Provincial Assembly of New York

13. How many students graduated from the Martha’s Vineyard Regional High School in 2007?

        a. 79
        b. 132
        c. 197
        d. 221

14. Where did Princess Diana stay when she vacationed here in 1994?

        a. Tashmoo Farm
        b. Charlotte Inn
        c. Harbor View Hotel
        d. Katharine Graham’s home Mohu

15. How many miles is the closest point of land between the Massachusetts mainland and Martha’s Vineyard?

        a. 3
        b. 4
        c. 6
        d. 7

answers: 1. d, 2. c, 3. b, 4. a, 5. b, 6. c, 7. d, 8. b, 9. d, 10. a, 11. c, 12. d, 13. c, 14. a, 15. a.

You must have Javascript enabled to use this form.